کاربر:Rezapour/صفحه تمرین
حضرت رسول اکرم(ص) میفرمایند: طوبی للمساکین بالصبر، و هم الذین یرون ملکوت السماوات و الارض، چه خوب است برای مساکین که صبر پیشه کنند، و همینان (صابران) هستند که ملکوت (حقائق) آسمان و زمین را میبینند».[۱]
در روایت دیگر از حضرت محمد(ص) داریم که: ای گروه مسکینان، خوشحال باشید و قلباً راضی به رضای خدا باشید، خداوند به خاطر سختی فقر به شما اجر و پاداش میدهد ولی اگر راضی به رضای او نباشید ثوابی برای شما نیست».[۲]
و در حدیث دیگر باز پیامبر اسلام(ص) به امیر المؤمنین میفرمایند: «ای علی، به درستی که خداوند متعال فقر را به عنوان امانت در نزد بندگانش قرار داده، پس هر کس آن را بپوشاند و مخفی نگه دارد به او اجر روزه دار شب زنده دار میدهد، و….[۳]
ج) باید توجه داشته باشیم که احساس فقر، نیاز و کمبود، با خود فقر تفاوت دارد، چه بسا افرادی که از مادیات بهره کمی برده باشند و به ظاهر فقیر باشند ولی احساس فقر و کمبود را به خود راه نداده و با توکل به خداوند در درون خود احساس بینیازی و غنی بکنند. در مقابل کسانی هم هستند که با وجود نعمتهایی که خداوند به آنها عطا کرده احساس فقر میکنند و به نعمتهایی که دارند توجه نمیکنند.
آنچه که خرد کننده است و موجب ناراحتی و احساس حقارت میشود احساس فقر است و همین احساس فقر است که انسان را به کفر نزدیک میکند.
با توجه به نکات بیان شده نتیجه میگیریم که منظور از روایاتی که در مذمت فقر وارد شده و آن را موجب کفر و بیدینی میدانند این نیست که وقتی کسی دچار فقر و تنگدستی شد به صورت جبری و بدون اختیار کافر میشود بلکه منظور این است که فقر زمینهساز کفر میشود و شرایط کفر را فراهم میکند که فرد در مقابل آن صبر و شکیبایی نکند و تاب تحمل آن را نداشته باشد.
وگرنه اگر بتواند صبر کند این فقر دنیوی موجب حساب و کتاب آسان در قیامت و روز حساب رسیدن به مقامات و ثوابهای عظیم در آخرت میشود.
همان گونه که در صدر اسلام نیز عده ای از مسلمانان که با پیامبر اکرم(ص) به مدینه هجرت کرده بودند در اوج تنگدستی در کنار مسجد زندگی میکردند ولی در عین حال در اوج ایمان به خدا و رسول او بودند و از برترین بندگان خدا در طول تاریخ بودهاند و اینان کسانی نبودند جز سلمان، ابوذر، مقداد و…
از مطالب بالا روشن شد که فقر به تنهایی نمیتواند موجب بیدینی و کفر انسان شود، بلکه در کنار آن، نحوه نگرش انسان به پدیده فقر (عامل انسانی) نیز در آن نقش دارد. چه بسا افراد فقیری که با اتکاء بر قدرت اراده و برخورداری از نگرش صحیح، میتوانند پلههای کمال انسانی را طی کنند و به قلههای معرفت برسند.