دلیل عصمت اهلبیت(ع) در آیه تطهیر
این مقاله هماکنون به دست Rezvani در حال ویرایش است. |
سؤال
عصمت اهلبیت چگونه از آیه تطهیر استفاده میشود و این آیه چه ارتباطی با عصمت آنان دارد؟
معنای رجس(پلیدی) در قرآن به صورت عام و گسترده است که شامل همه حالات خبیثه نفس، قذارت و آلودگیهای آن میباشد. تطهیر از این حالت و دوری از این وضعیت به معنای دوری از هرگونه آلودگی ظاهری و معنوی است. این حالت از پاکی را به عصمت اهل بیت تفسیر کردهاند:
- علامه طبرسی در تفسیر مجمع البیان درباره این موضوع که آیا میتوان عصمت ائمه(ع) را از این آیه برداشت کرد نوشته است؛ کلمه إنما در ابتدای این آیه، برای نشان دادن این موضوع مهم است که مفاد جمله بعد از إنما، در واقع محقق شده است و شکی در تحقق آن نیست، و همچنین مفهوم مخالف با آن را هم نفی میکند.
- خداوند یک اراده خاص و ویژهای نسبت به اهل بیت(ع) دارد. به این دلیل که اگر یک اراده مطلق و همگانی بود، این نیاز به این همه تأکید نداشت! چرا که خداوند از هر مکلفی، ترک گناه و انجام اوامر الهی را خواسته است، پس خداوند یک اراده خاص نسبت به اهل بیت پیامبر(ص) داشته است، و اینگونه ارادهای مقتضی مدح و تعظیم است، و اگر ما این اراده را یک اراده همگانی و عمومی بدانیم مدحی در برنخواهد داشت، با توجه به این دو نکته میتوان گفت: با اثبات این دو موضوع، مسئله عصمت ثابت میشود، و آن اینکه خداوند تأکیداً و با ارادهای خاص، پاکی اهل بیت(ع) از هرگونه زشتی و گناه را اراده کرده است.[۱]
مطالعه بیشتر
- المیزان، علامه طباطبایی، جلد ۱۶.
- البرهان، سید هاشم بحرانی، جلد ۶.
- مجمع البیان، طبرسی، جلد ۷ و ۸.
- بررسی شخصیت اهلبیت(ع) در قرآن، ولیاللّه نقیپور فرد.
منابع
- ↑ طبرسی، ابو علی، مجمع البیان، بیروت، چاپ دار احیاء التراث العربی، ۱۴۰۶، ج۷ و ۸، ص۴۶۳.