فتح یمن توسط مسلمانان

سؤال

فتح یمن توسط مسلمانان چگونه بود؟

درگاه‌ها
واژه-ها.png


مردم سرزمین یمن بدون جنگ و به دست امام علی(ع) مسلمان شدند. پیامبر اسلام(ص)، امام علی(ع) را با نامه‌ای به سرزمین یمن فرستاد. قبیله هَمْدان در یک روز اسلام را پذیرفتند و به دنبال آن دیگر قبایل یمن نیز به اسلام گرویدند.

براساس منابع تاریخی، سرزمین یمن بدون جنگ فتح شد و مردم آن، اسلام را پذیرفتند. هَمْدانیان به عنوان یکی از قبایل بزرگ و صاحب نفوذ یمن و قبل از ظهور اسلام از متحدان حکومت ساسانی بودند.[۱] بر طبق پاره‌ای از گزارش‌ها پس از غزوه تبوک گروهی از سران قبیله همدان نزد پیامبر اسلام(ص) آمده و به اختیار خود دین اسلام را برگزیدند.[۲] اما مسلمان شدن همه مردم یمن زمانی بود که پیامبر اسلام(ص)، امام علی(ع) را به این سرزمین فرستاد. پیامبر(ص) ابتدا خالد بن ولید را به سرزمین یمن روانه کرد، اما پس از شش ماه ناکامی، امام علی(ع) توسط پیامبر با نامه‌ای به سرزمین یمن رفت که نتیجه آن، مسلمان شدن همه مردم قبیله هَمْدان در یک روز بود.[۳] براساس گزارش بلاذری در فتوح البلدان پیامبر در نامه آورده بود: هر کس مثل ما نماز بگذارد، به سوی قبله ما نماز کند، از ذبیحه مسلمانان بخورد مسلمان است و در راه خدا و رسول قرار گرفته است.[۴]

دیگر قبایل یمن نیز به تبعیت از قبیله همدان، به اسلام گرویدند.[۵] پیامبر(ص) پس از اطلاع از موضوع، سجده شکر به‌جای آورد و بر قبیله همدان درود فرستاد.[۶]

قبیله همدان پس از رحلت رسول خدا(ص) و فتنه پیامبران دروغین در دین اسلام ثابت‌قدم ماندند.[۷]

مطالعه بیشتر

  • «تحلیل و بررسی ابعاد سریة امام علی بن ابی‌طالب(ع) به یمن و پیامدهای آن»، فصلنامه شیعه‌شناسی، نوشته مریم سعیدیان


منابع

  1. رازی، احمد بن عبدالله، تاریخ مدینة صنعاء للرازی و کتاب الاختصاص للعرشانی، دمشق، دارالفکر، چاپ سوم، ۱۴۰۹ق، ۱۴۰۹ق، ص۹۴.
  2. ابن‌سعد، محمد، الطبقات الکبری، تحقیق محمد عبدالقادر عطا، بیروت، دارالکتب العلمیة، ۱۴۱۰ق، ج۱، ص۲۵۶.
  3. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الأمم و الملوک، تحقیق محمد أبو الفضل ابراهیم، بیروت، دارالتراث، ۱۳۸۷ق؛ ج۳، ص۱۳۲.
  4. بلاذری، فتوح البلدان، قم، منشورات ارومیه، ۱۴۰۴ق، ص۸۰۷۹.
  5. حجری یمانی، محمد بن احمد، مجموع البلدان الیمن و قبائلها، صنعا، دارالحکمه الیمانیه، چاپ دوم، ۱۴۱۶ق، ج۲، ص۷۵۳.
  6. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الأمم و الملوک، تحقیق محمد أبو الفضل ابراهیم، بیروت، دارالتراث، ۱۳۸۷ق، ج۳، ص۱۳۲؛ حجری یمانی، محمد بن احمد، مجموع البلدان الیمن و قبائلها، صنعا، دارالحکمه الیمانیه، چاپ دوم، ۱۴۱۶ق، ج۲، ص۷۵۳.
  7. ابن‌حجر عسقلانی، احمد بن علی، الإصابة فی تمییز الصحابة، تحقیق عادل احمد عبدالموجود و علی محمد معوض، بیروت، دارالکتب العلمیة، ۱۴۱۵ق، ج۶، ص۲۲۲–۲۲۳.