خطای حضرت آدم و محرومیت همه انسانها
آیا با عدالت خداوند سازگار است که به خاطر خطای حضرت آدم، تمام نسل او دچار محرومیت از بهشت و این همه مشکلات شوند؟
قرآن، زمین را جایگاه، محل استقرار و آسایش انسانها دانسته است. زندگی در زمین، خواست خداوند بوده و حضرت آدم(ع) تقصیر و دخالتی در این امر نداشت. حضرت آدم و حوا نیز در بهشت موعود نبودهاند بلکه در یکی از باغهای پرنعمت زمین بودند.
زمین جایگاه انسانها
براساس آیه ۳۶ سوره بقره، زمین جایگاه، محل استقرار و آسایش همه انسانها است. ﴿وَ لَكمُْ فىِ الْأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَ مَتَاعٌ إِلىَ حِين؛ و در زمين تا روزگارى، آرامشگاه و برخوردارى خواهيد داشت﴾(بقره:۳۶) زندگی در زمین، تصمیم و خواست الهی بوده و حضرت آدم(ع) تقصیر و دخالتی در این امر نداشته است. حکمت خداوند همراه با رعایت مصلحت بندگان، اینرا اقتضا کرده است. در اختیار گذاشتن امکانات و نعمتهای دنیایی، به علاوه نعمتهای بدنی و جسمی برای انسان، لطف پروردگار است تا انسان بتواند استفاده کند و برای آخرتش، توشههایی را مهیا سازد.
بهشت حضرت آدم
بهشتی که حضرت آدم و حوا در آن بودهاند، بهشت موعود نبود بلکه از باغهای پرنعمت زمین بوده است. محققان چند علت برای این مطلب ذکر کردهاند:
- بهشت موعود در قیامت، نعمتی جاودانه است. در آیات قرآن به جاودانگی آن اشاره شده و بیرون رفتن از آن ممکن نیست.
- از امام صادق(ع) پیرامون بهشت آدم پرسیدند؟ امام فرمود: «باغی از باغهای دنیا بود که خورشید و ماه بر آن میتابید و اگر بهشت جاودانی بود، هرگز از آن بیرون رانده نمیشد.[۱]
- بهشت آدم، غیر از بهشت آخرت است؛ زیرا بهشت قیامت، پایان کار انسانها و نتیجه اعمال است و بهشت حضرت آدم، آغاز سیر آدم بود.
- براساس آیات و روایات مربوط به تجسم اعمال، بهشت با اعمال انسانها ساخته میشود و در زمان حضرت آدم انسانی نبوده تا در نتیجه اعمالش بهشت ساخته شود.
منابع