مقصود از اهل‌بیت در آیه تطهیر: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(ابرابزار)
خط ۴: خط ۴:
  |شاخه فرعی۱ = امامت خاصه
  |شاخه فرعی۱ = امامت خاصه
  |شاخه فرعی۲ = فضائل اهل بیت(ع)
  |شاخه فرعی۲ = فضائل اهل بیت(ع)
  |شاخه فرعی۳ =  
  |شاخه فرعی۳ =
}}
}}
{{سوال}}
{{سوال}}
مراد از عبارت «اهل البیت» در آیه تطهیر چیست و شامل چه افرادی می باشد؟ با توجه به سیاق آیات قبل و بعد که در مورد زنان پیامبر(ص) می باشد، آیا زنان پیامبر(ص) شامل این آیه می باشد؟
مراد از عبارت «اهل البیت» در آیه تطهیر چیست و شامل چه افرادی می‌باشد؟ با توجه به سیاق آیات قبل و بعد که در مورد زنان پیامبر(ص) می‌باشد، آیا زنان پیامبر(ص) شامل این آیه می‌باشد؟
{{پایان سوال}}
{{پایان سوال}}
{{پاسخ}}
{{پاسخ}}
اهل در لغت به معنای انس و وابستگی است، از این رو ممکن است کسی که واسبتگی با او نیست، سلب اهلیّت شود، چنانکه در مورد پسر [[نوح(ع)]] سلب اهلیت شده است. اهل بیت در اصطلاح، اسم خاص برای [[5 تن آل عبا]]، یعنی [[حضرت محمد(ص)]]، [[علی(ع)]]، [[فاطمه(س)]] و [[حسنین(ع)]]، می باشد. آیه تطهیر در میان هفت آیه ای که خطاب به زنان پیامبر(ص) وارد شده است، آمده است. در این هفت آیه، خطاب به همسران پیامبر، با عتاب، تهدید به طلاق و عذاب و دستور به خانه نشینی همراه است، در حالیکه خطاب در آیه تطهیر، با اکرام و احترام است، همچنین ضمائر در این هفت آیه مؤنث است، در حالیکه 2 ضمیر در آیه تطهیر مذکر می باشد.
اهل در لغت به معنای انس و وابستگی است، از این رو ممکن است کسی که واسبتگی با او نیست، سلب اهلیّت شود، چنان‌که در مورد پسر [[نوح(ع)]] سلب اهلیت شده است. اهل بیت در اصطلاح، اسم خاص برای [[۵ تن آل عبا]]، یعنی [[حضرت محمد(ص)]]، [[علی(ع)]]، [[فاطمه(س)]] و [[حسنین(ع)]]، می‌باشد. آیه تطهیر در میان هفت آیه ای که خطاب به زنان پیامبر(ص) وارد شده است، آمده است. در این هفت آیه، خطاب به همسران پیامبر، با عتاب، تهدید به طلاق و عذاب و دستور به خانه نشینی همراه است، در حالیکه خطاب در آیه تطهیر، با اکرام و احترام است، همچنین ضمائر در این هفت آیه مؤنث است، در حالیکه ۲ ضمیر در آیه تطهیر مذکر می‌باشد.


بسیاری از بزرگان اهل سنت، تأکید دارند که منظور از اهل بیت، 5 تن آل عبا می باشند، احادیثی که در کتاب های صحیح مسلم، مستدرک، سنن بیهقی، تفسیر کبیر و سایر کتاب ها آمده است، مؤید این نظر می باشد. برخی از علمای شیعه دلیلی آورده اند که اگر اهل بیت شامل زنان پیامبر نیز می بود، باید توسط ایشان یا اطرافیان ایشان، این فضیلت ذکر می شد، در حالیکه هیچ یک از این افراد به این فضیلت اشاره ای نکرده اند.
بسیاری از بزرگان اهل سنت، تأکید دارند که منظور از اهل بیت، ۵ تن آل عبا می‌باشند، احادیثی که در کتاب‌های صحیح مسلم، مستدرک، سنن بیهقی، تفسیر کبیر و سایر کتاب‌ها آمده است، مؤید این نظر می‌باشد. برخی از علمای شیعه دلیلی آورده‌اند که اگر اهل بیت شامل زنان پیامبر نیز می‌بود، باید توسط ایشان یا اطرافیان ایشان، این فضیلت ذکر می‌شد، در حالیکه هیچ‌یک از این افراد به این فضیلت اشاره ای نکرده‌اند.


==متن آیه==
== متن آیه ==
{{قرآن|انّما يريد اللّه ليذهب عنكم الرجس اهل البيت و يطهركم تطهيرا}}<ref>احزاب / ۳۳.</ref> خدا فقط مى‏ خواهد آلودگى را از شما خاندان [پيامبر] بزدايد و شما را پاك و پاكيزه گرداند.
{{قرآن|انّما یرید اللّه لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا}}<ref>احزاب / ۳۳.</ref> خدا فقط می‌خواهد آلودگی را از شما خاندان [پیامبر] بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند.


==معنای لغوی و اصطلاحی اهل بیت==
== معنای لغوی و اصطلاحی اهل بیت ==
<nowiki>أهل در لغت به معناي انس همراه تعلق خاطر و وابستگي است كه شدّت و ضعف در اهليّت به شدّت و ضعف در انس و تعلّق بستگي دارد، از اين رو ممكن است از كسي كه وابستگي و تعلق خاطري با او نيست سلب اهليّت شود هر چند جزء فرزندان انسان باشد چنان كه در قرآن خداوند به حضرت نوح مي فرمايد: {{قرآن|إنّه ليس من أهلك</nowiki><ref>هود / ۴۶</ref> او از اهل تو نيست (فرزندت). بيت به معناي خانه است جايي كه انسان شبانگاه در آنجا پناه مي گيرد.
<nowiki>أهل در لغت به معناي انس همراه تعلق خاطر و وابستگي است كه شدّت و ضعف در اهليّت به شدّت و ضعف در انس و تعلّق بستگي دارد، از اين رو ممكن است از كسي كه وابستگي و تعلق خاطري با او نيست سلب اهليّت شود هر چند جزء فرزندان انسان باشد چنان كه در قرآن خداوند به حضرت نوح مي فرمايد: {{قرآن|إنّه ليس من أهلك</nowiki><ref>هود / ۴۶</ref> او از اهل تو نیست (فرزندت). بیت به معنای خانه است جایی که انسان شبانگاه در آنجا پناه می‌گیرد.


تركيب أهل بيت در فرهنگ مسلمان اعمّ از شيعي و سنّي معناي خاصّي محدود تر از معناي لغوي پيدا كرده و براي افراد خاصي علم شده است. چنان که كه علامّه طباطبايي در تفسير الميزان چنين آورده است كه اهل بيت در قرآن عَلَم و اسم خاص براي ۵ تن آل عبا مي باشد»<ref>طباطبايي، سيد محمد حسين، ترجمه تفسير الميزان، ترجمه سيد محمد باقر همداني، چاپخانه خوشه، ۱۳۵۷، ج۳۲، ص۱۷۹.</ref>  
ترکیب أهل بیت در فرهنگ مسلمان اعمّ از شیعی و سنّی معنای خاصّی محدود تر از معنای لغوی پیدا کرده و برای افراد خاصی علم شده است. چنان‌که که علامّه طباطبایی در تفسیر المیزان چنین آورده است که اهل بیت در قرآن عَلَم و اسم خاص برای ۵ تن آل عبا می‌باشد»<ref>طباطبایی، سید محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، ترجمه سید محمد باقر همدانی، چاپخانه خوشه، ۱۳۵۷، ج۳۲، ص۱۷۹.</ref>


==آیات هفت گانه همسران پیامبر(ص)==
== آیات هفت‌گانه همسران پیامبر(ص) ==
[[آیه تطهیر]]، در ضمن آيات هفت گانه اي واقع شده كه احكامي را براي همسران پيامبر اكرم(ص) بيان مي كند، آيات قبل و بعد از آن درباره همسران پيامبر(ص) و خطاب به آن ها است. این آيات داراي ويژگي هاي زير مي باشند.
[[آیه تطهیر]]، در ضمن آیات هفت‌گانه ای واقع شده که احکامی را برای همسران پیامبر اکرم(ص) بیان می‌کند، آیات قبل و بعد از آن درباره همسران پیامبر(ص) و خطاب به آن‌ها است. این آیات دارای ویژگی‌های زیر می‌باشند.


الف) خطاب هايي كه به [[همسران پيامبر(ص)]] شده است با عتاب همراه است، در این آیات، همسران پیامبر به [[طلاق]] «أمتعكنّ و أسّرحكنّ»، [[عذاب الهی|عذاب]] «يضاعف لها العذاب» تهدید شده اند و مأمور به ماندن در خانه‌ «قرن في بيوتكّن» شده اند. اما خطاب در آیه تطهیر با اکرام و احترام می باشد.
الف) خطاب‌هایی که به[[همسران پیامبر(ص)]] شده است با عتاب همراه است، در این آیات، همسران پیامبر به[[طلاق]] «أمتعکنّ و أسّرحکنّ»، [[عذاب الهی|عذاب]] «یضاعف لها العذاب» تهدید شده‌اند و مأمور به ماندن در خانه «قرن فی بیوتکّن» شده‌اند. اما خطاب در آیه تطهیر با اکرام و احترام می‌باشد.


ب) تمام ضمايري كه به همسران پيامبر(ص) بر مي گردد همگي مونث مي باشند، در حالي كه بين بيست و چهار ضمیر موجود در آيات مربوط به احكام همسران پيامبر(ص) فقط اين قسمت از آيه تطهیر، با دو ضمير مذكر آورده شده است.  
ب) تمام ضمایری که به همسران پیامبر(ص) بر می‌گردد همگی مؤنث می‌باشند، در حالی که بین بیست و چهار ضمیر موجود در آیات مربوط به احکام همسران پیامبر(ص) فقط این قسمت از آیه تطهیر، با دو ضمیر مذکر آورده شده است.


==دیدگاه علمای شیعه و اهل سنت==
== دیدگاه علمای شیعه و اهل سنت ==
* واحدي از علما معروف اهل تسنن مي گويد: «اين آيه در خصوص پيامبر اكرم(ص) و علي و فاطمه و حسنين(ع) نازل شده و كس ديگري در آن با آن ها مشاركت ندارد».<ref>الواحدي النيسابوري، كتاب اسباب النزول الآيات، ذيل تفسير آيه ۳۳ احزاب، انتشارات موقع يعسوب.</ref>
* واحدی از علما معروف اهل تسنن می‌گوید: «این آیه در خصوص پیامبر اکرم(ص) و علی و فاطمه و حسنین(ع) نازل شده و کس دیگری در آن با آن‌ها مشارکت ندارد».<ref>الواحدی النیسابوری، کتاب اسباب النزول الآیات، ذیل تفسیر آیه ۳۳ احزاب، انتشارات موقع یعسوب.</ref>
* سیوطی اشاره می‌کند که: از [[عایشه]] پس از جنگ جمل سؤالاتی پرسیدند که یکی ازآن‌ها درباره [[علی(ع)]] می‌باشد. عایشه چنین جواب داده است، آیا از من درباره کسی سؤال می‌کنی که محبوب‌ترین مردم نزد پیامبر(ص) و همسر محبوب‌ترین مردم نزد رسول خدا(ص) بود. «من با چشم خود دیدم علی و [[فاطمه(س)]] و [[حسن(ع)]] و [[حسین(ع)]] را که پیامبر(ص) آن‌ها را زیر پارچه ای جمع کرده بود فرمود: خداوندا اینها خاندان منند و حامیان من، و رجس و پلیدی را از آن‌ها ببر و از آلودگی‌ها پاکشان فرما. من گفتم ای رسول خدا آیا من نیز از آنها هستم، فرمود: دور باش تو بر خیر و نیکی هستی، اما جزء این جمع (اهل بیت) نمی‌باشی».<ref>سیوطی، الدّر المنثور، ج۸، ص۱۵۵ و ج۶، ص۶۰۴.</ref>


* سيوطي اشاره مي‌كند كه: از [[عايشه]] پس از جنگ جمل سؤالاتي پرسيدند كه يكي ازآن ها درباره [[علي(ع)]] مي باشد. عایشه چنین جواب داده است، آيا از من درباره كسي سؤال مي كني كه محبوب ترين مردم نزد پيامبر(ص) و همسر محبوب ترين مردم نزد رسول خدا(ص) بود. «من با چشم خود ديدم علي و [[فاطمه(س)]] و [[حسن(ع)]] و [[حسين(ع)]] را كه پيامبر(ص) آن ها را زير پارچه اي جمع كرده بود فرمود: خداوندا اينها خاندان منند و حاميان من، و رجس و پليدي را از آن ها ببر و از آلودگي ها پاكشان فرما. من گفتم اي رسول خدا آيا من نيز از آنها هستم، فرمود: دور باش تو بر خير و نيكي هستي، اما جزء اين جمع (اهل بيت) نمي باشي».<ref>سيوطي، الدّر المنثور، ج۸، ص۱۵۵ و ج۶، ص۶۰۴.</ref>
همین داستان را مسلم در صحیح، از قول عایشه و حاکم در مستدرک ـ بیهقی در سنن، ابن جریر در تفسیرش ـ ثعلبی در تفسیر کبیرش آورده است و گفته‌اند که آیه تطهیر پس از این دعای پیامبر(ص) نازل گردیده است؛ ولی اکثر مفسرین شیعه این حدیث را از لسان [[امّ سلمه]] نقل می‌کنند و محلّ نزول آیه تطهیر را منزل ام سلمه می‌دانند.
 
* برخی از علمای شیعه اینطور فروموده اند: «اگر مراد از اهل بیت، زن‌های رسول خدا بودند، این شرفی بود برای آن‌ها بود اما دیده نشده که یکی از زن‌های رسول خدا این ادعّا را بکند و این لقب را به خود نسبت دهد، تا دیگران از نزدیکان این زنان به شرافت فامیلی با اهل بیت رسول خدا(ص) فخر کنند چنانچه معاویه بر برادری ام المومنین (خواهرش ام حبیبه) افتخار می‌کرد که اگر خواهرش مصداق اهل بیت بود حتماً به آن فخر می‌فروخت در حالی که چنین ادعایی از وی نقل نشده است.<ref>طهرانی، محمد حسین، امام‌شناسی، انتشارات حکمت، چاپ اوّل، ۱۴۰۴ق، ج۲، ص۲۱۷.</ref>
همين داستان را مسلم در صحيح، از قول عايشه و حاكم در مستدرك ـ بيهقي در سنن، ابن جرير در تفسيرش ـ ثعلبي در تفسير كبيرش آورده است و گفته اند كه آيه تطهير پس از اين دعاي پيامبر(ص) نازل گرديده است. ولي اكثر مفسرين شيعه اين حديث را از لسان [[امّ سلمه]] نقل مي كنند و محلّ نزول آيه تطهير را منزل ام سلمه مي دانند.
 
* برخی از علمای شیعه اینطور فروموده اند: «اگر مراد از اهل بيت، زن هاي رسول خدا بودند، اين شرفي بود براي آن ها بود اما ديده نشده كه يكي از زن هاي رسول خدا اين ادعّا را بكند و اين لقب را به خود نسبت دهد، تا ديگران از نزديكان اين زنان به شرافت فاميلي با اهل بيت رسول خدا(ص) فخر كنند چنانچه معاويه بر برادري ام المومنين (خواهرش ام حبيبه) افتخار مي كرد كه اگر خواهرش مصداق اهل بيت بود حتما به آن فخر مي فروخت در حالي که چنين ادعايي از وي نقل نشده است.<ref>طهراني، محمد حسين، امام شناسي، انتشارات حكمت، چاپ اوّل، ۱۴۰۴ق، ج۲، ص۲۱۷.</ref>


{{مطالعه بیشتر}}
{{مطالعه بیشتر}}
==معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:==


۱ـ امام شناسي جلد سوّم ،محمد حسين طهراني، انتشارات حكمت.
== معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر ==
۱ـ امام‌شناسی جلد سوّم، محمد حسین طهرانی، انتشارات حکمت.


۲ـ تجلّي ولايت در آيه تطهير، عبدالله جوادي آملي، انتشارات اسراء.
۲ـ تجلّی ولایت در آیه تطهیر، عبدالله جوادی آملی، انتشارات اسراء.


۳ـ تفاسير قرآن از جمله: الميزان، نمونه، مجمع البيان در ذيل تفسير آيه ۳۳ احزاب.
۳ـ تفاسیر قرآن از جمله: المیزان، نمونه، مجمع البیان در ذیل تفسیر آیه ۳۳ احزاب.


۴ـ شب هاي پيشاور، مرحوم سلطان الواعظين.
۴ـ شب‌های پیشاور، مرحوم سلطان الواعظین.


۵ـ الدّر المنثور ،سيوطي.
۵ـ الدّر المنثور، سیوطی.


۶ـ يكصد و هشتاد پرسش و پاسخ، ناصر مكارم شيرازي انتشارات دارالكتب الاسلاميه.  
۶ـ یکصد و هشتاد پرسش و پاسخ، ناصر مکارم شیرازی انتشارات دارالکتب الاسلامیه.


۷- پرسمان عصمت، شرحي بر آيه تطهير، علي اكبر بابايي.
۷- پرسمان عصمت، شرحی بر آیه تطهیر، علی اکبر بابایی.


==منابع==
== منابع ==
<references />
{{پانویس|۲}}


{{تکمیل مقاله
{{تکمیل مقاله
خط ۶۳: خط ۶۱:
  | ویرایش = شد
  | ویرایش = شد
  | لینک‌دهی = شد
  | لینک‌دهی = شد
  | ناوبری =  
  | ناوبری =
  | نمایه =  
  | نمایه =
  | تغییر مسیر = شد
  | تغییر مسیر = شد
  | بازبینی =  
  | بازبینی =
  | تکمیل =  
  | تکمیل =
  | اولویت = ب
  | اولویت = ب
  | کیفیت = ج
  | کیفیت = ج
}}
}}
{{پایان متن}}
{{پایان متن}}

نسخهٔ ‏۸ نوامبر ۲۰۲۰، ساعت ۱۴:۵۱

سؤال

مراد از عبارت «اهل البیت» در آیه تطهیر چیست و شامل چه افرادی می‌باشد؟ با توجه به سیاق آیات قبل و بعد که در مورد زنان پیامبر(ص) می‌باشد، آیا زنان پیامبر(ص) شامل این آیه می‌باشد؟

اهل در لغت به معنای انس و وابستگی است، از این رو ممکن است کسی که واسبتگی با او نیست، سلب اهلیّت شود، چنان‌که در مورد پسر نوح(ع) سلب اهلیت شده است. اهل بیت در اصطلاح، اسم خاص برای ۵ تن آل عبا، یعنی حضرت محمد(ص)، علی(ع)، فاطمه(س) و حسنین(ع)، می‌باشد. آیه تطهیر در میان هفت آیه ای که خطاب به زنان پیامبر(ص) وارد شده است، آمده است. در این هفت آیه، خطاب به همسران پیامبر، با عتاب، تهدید به طلاق و عذاب و دستور به خانه نشینی همراه است، در حالیکه خطاب در آیه تطهیر، با اکرام و احترام است، همچنین ضمائر در این هفت آیه مؤنث است، در حالیکه ۲ ضمیر در آیه تطهیر مذکر می‌باشد.

بسیاری از بزرگان اهل سنت، تأکید دارند که منظور از اهل بیت، ۵ تن آل عبا می‌باشند، احادیثی که در کتاب‌های صحیح مسلم، مستدرک، سنن بیهقی، تفسیر کبیر و سایر کتاب‌ها آمده است، مؤید این نظر می‌باشد. برخی از علمای شیعه دلیلی آورده‌اند که اگر اهل بیت شامل زنان پیامبر نیز می‌بود، باید توسط ایشان یا اطرافیان ایشان، این فضیلت ذکر می‌شد، در حالیکه هیچ‌یک از این افراد به این فضیلت اشاره ای نکرده‌اند.

متن آیه

﴿انّما یرید اللّه لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا[۱] خدا فقط می‌خواهد آلودگی را از شما خاندان [پیامبر] بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند.

معنای لغوی و اصطلاحی اهل بیت

أهل در لغت به معناي انس همراه تعلق خاطر و وابستگي است كه شدّت و ضعف در اهليّت به شدّت و ضعف در انس و تعلّق بستگي دارد، از اين رو ممكن است از كسي كه وابستگي و تعلق خاطري با او نيست سلب اهليّت شود هر چند جزء فرزندان انسان باشد چنان كه در قرآن خداوند به حضرت نوح مي فرمايد: {{قرآن|إنّه ليس من أهلك[۲] او از اهل تو نیست (فرزندت). بیت به معنای خانه است جایی که انسان شبانگاه در آنجا پناه می‌گیرد.

ترکیب أهل بیت در فرهنگ مسلمان اعمّ از شیعی و سنّی معنای خاصّی محدود تر از معنای لغوی پیدا کرده و برای افراد خاصی علم شده است. چنان‌که که علامّه طباطبایی در تفسیر المیزان چنین آورده است که اهل بیت در قرآن عَلَم و اسم خاص برای ۵ تن آل عبا می‌باشد»[۳]

آیات هفت‌گانه همسران پیامبر(ص)

آیه تطهیر، در ضمن آیات هفت‌گانه ای واقع شده که احکامی را برای همسران پیامبر اکرم(ص) بیان می‌کند، آیات قبل و بعد از آن درباره همسران پیامبر(ص) و خطاب به آن‌ها است. این آیات دارای ویژگی‌های زیر می‌باشند.

الف) خطاب‌هایی که بههمسران پیامبر(ص) شده است با عتاب همراه است، در این آیات، همسران پیامبر بهطلاق «أمتعکنّ و أسّرحکنّ»، عذاب «یضاعف لها العذاب» تهدید شده‌اند و مأمور به ماندن در خانه «قرن فی بیوتکّن» شده‌اند. اما خطاب در آیه تطهیر با اکرام و احترام می‌باشد.

ب) تمام ضمایری که به همسران پیامبر(ص) بر می‌گردد همگی مؤنث می‌باشند، در حالی که بین بیست و چهار ضمیر موجود در آیات مربوط به احکام همسران پیامبر(ص) فقط این قسمت از آیه تطهیر، با دو ضمیر مذکر آورده شده است.

دیدگاه علمای شیعه و اهل سنت

  • واحدی از علما معروف اهل تسنن می‌گوید: «این آیه در خصوص پیامبر اکرم(ص) و علی و فاطمه و حسنین(ع) نازل شده و کس دیگری در آن با آن‌ها مشارکت ندارد».[۴]
  • سیوطی اشاره می‌کند که: از عایشه پس از جنگ جمل سؤالاتی پرسیدند که یکی ازآن‌ها درباره علی(ع) می‌باشد. عایشه چنین جواب داده است، آیا از من درباره کسی سؤال می‌کنی که محبوب‌ترین مردم نزد پیامبر(ص) و همسر محبوب‌ترین مردم نزد رسول خدا(ص) بود. «من با چشم خود دیدم علی و فاطمه(س) و حسن(ع) و حسین(ع) را که پیامبر(ص) آن‌ها را زیر پارچه ای جمع کرده بود فرمود: خداوندا اینها خاندان منند و حامیان من، و رجس و پلیدی را از آن‌ها ببر و از آلودگی‌ها پاکشان فرما. من گفتم ای رسول خدا آیا من نیز از آنها هستم، فرمود: دور باش تو بر خیر و نیکی هستی، اما جزء این جمع (اهل بیت) نمی‌باشی».[۵]

همین داستان را مسلم در صحیح، از قول عایشه و حاکم در مستدرک ـ بیهقی در سنن، ابن جریر در تفسیرش ـ ثعلبی در تفسیر کبیرش آورده است و گفته‌اند که آیه تطهیر پس از این دعای پیامبر(ص) نازل گردیده است؛ ولی اکثر مفسرین شیعه این حدیث را از لسان امّ سلمه نقل می‌کنند و محلّ نزول آیه تطهیر را منزل ام سلمه می‌دانند.

  • برخی از علمای شیعه اینطور فروموده اند: «اگر مراد از اهل بیت، زن‌های رسول خدا بودند، این شرفی بود برای آن‌ها بود اما دیده نشده که یکی از زن‌های رسول خدا این ادعّا را بکند و این لقب را به خود نسبت دهد، تا دیگران از نزدیکان این زنان به شرافت فامیلی با اهل بیت رسول خدا(ص) فخر کنند چنانچه معاویه بر برادری ام المومنین (خواهرش ام حبیبه) افتخار می‌کرد که اگر خواهرش مصداق اهل بیت بود حتماً به آن فخر می‌فروخت در حالی که چنین ادعایی از وی نقل نشده است.[۶]


معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر

۱ـ امام‌شناسی جلد سوّم، محمد حسین طهرانی، انتشارات حکمت.

۲ـ تجلّی ولایت در آیه تطهیر، عبدالله جوادی آملی، انتشارات اسراء.

۳ـ تفاسیر قرآن از جمله: المیزان، نمونه، مجمع البیان در ذیل تفسیر آیه ۳۳ احزاب.

۴ـ شب‌های پیشاور، مرحوم سلطان الواعظین.

۵ـ الدّر المنثور، سیوطی.

۶ـ یکصد و هشتاد پرسش و پاسخ، ناصر مکارم شیرازی انتشارات دارالکتب الاسلامیه.

۷- پرسمان عصمت، شرحی بر آیه تطهیر، علی اکبر بابایی.

منابع

  1. احزاب / ۳۳.
  2. هود / ۴۶
  3. طباطبایی، سید محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، ترجمه سید محمد باقر همدانی، چاپخانه خوشه، ۱۳۵۷، ج۳۲، ص۱۷۹.
  4. الواحدی النیسابوری، کتاب اسباب النزول الآیات، ذیل تفسیر آیه ۳۳ احزاب، انتشارات موقع یعسوب.
  5. سیوطی، الدّر المنثور، ج۸، ص۱۵۵ و ج۶، ص۶۰۴.
  6. طهرانی، محمد حسین، امام‌شناسی، انتشارات حکمت، چاپ اوّل، ۱۴۰۴ق، ج۲، ص۲۱۷.