پیش نویس:ضرورت رشد دادن ایمان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی پاسخ
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (Malekpor صفحهٔ کاربر:Mohammad7576 را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به پیش نویس:ضرورت رشد دادن ایمان منتقل کرد)
 
(۱۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
<big>'''تأثیر ایمان و عمل صالح در رشد یکدیگر'''</big>
<big>'''ضرورت رشد دادن ایمان'''</big>
{{شروع متن}}
{{شروع متن}}
{{سوال}}
{{سوال}}
آیا ایمان و عمل صالح در رشد یک دیگر تأثیر دارند؟
آیا تلاش برای رشد و تقویت ایمان برای انسان ضروری است؟
{{پایان سوال}}'''[[ایمان و اراده انسان|ایمان]] و عمل صالح''' در آیات مختلفی از قرآن کریم در کنار یکدیگر استفاده شده اند. لذا یکی از سوالاتی که پیرامون آن ها پدید می آید نحوه ارتباط آن ها است. پاسخ این سوال این است که ایمان باعث افزایش و تولید عمل صالح و عمل صالح بر ایمان می افزاید.
{{پایان سوال}}علمی که از طریق درس خواندن و کتاب فراگرفته می شود، به تنهایی برای سعادت و عاقبت به خیری کافی نیست. برای تحقق این امر لازم است تا به علوم فراگرفته شده جامه عمل پوشاند. با عمل کردن به علم، خداوند آن را به [[قلب سلیم و قلب منیب در قرآن|قلب]] انسان می رساند و با جان او گره می زند. در نتیجه زوال آن سخت تر شده و احتمال انتقال آن به عالم پس از مرگ بیشتر خواهد بود.
==هم افزایی ایمان و عمل صالح==
==تفاوت ایمان و علم==
خداوند در آیه دهم سوره فاطر می فرماید:{{قرآن|إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ|۱۰|ترجمه=کلمه نیکو (ی توحید و روح پاک آسمانی) به سوی خدا بالا رود و عمل نیک خالص آن را بالا برد. [[علامه طباطبایی]] ذیل این آیه شریفه توضیحی پیرامون رابطه اعتقاد حق و عمل صالح بیان می کنند. بر اساس توضیح ایشان عمل صالح خالص موجب رفعت ایمان و اعتقاد حق می شود. رفعت ایمان و اعتقاد حق نیز به معنای راسخ شدن آن و قوی شدن آن در تأثیر است<ref>طباطبایی، المیزان، 1375ق، ج17، ص23</ref>.
مراد از علم در این مقاله ادراکاتی است که از طریق درس خواندن در حوزه و دانشگاه و محافل علمی دیگر کسب می شود. علم آن چیزی است که برای انسان تصور و تصدیق ذهنی را به همراه دارد. اما مراد از ایمان نوری است که وارد قلب می شود. ایمان آن ادراکی است در حیطه تصور و تصدیق ذهنی نیست بلکه از جنس نور بوده و با جان و دل مؤمن گره می خورد<ref>امام خمینی، شرح چهل حدیث، ص42</ref>.


علاوه بر این که عمل صالح باعث رشد ایمان می شود، ایمان نیز بر  کمیت و کیفیت عمل صالح می افزاید. لذا ارتباط میان ایمان و عمل صالح ارتباط طرفینی است. به تعبیر [[شهید مطهری]] ایمان عمل می زاید و عمل بر ایمان می افزاید.<ref>مطهری، آشنایی با قرآن، 1387ش، جلد6، صفحه144</ref>
==ضرورت تحصیل ایمان==
انسان مؤمن برای سعادت و عاقبت به خیری لازم است تا علوم دینی فراگرفته شده را به قلب خود برساند و به جان خود گره بزند. انسان در این صورت می تواند این علوم و معارف را به همراه خود به عالم پس از مرگ منتقل کند. علم حتی اگر علم توحید باشد تا زمانی که با دل و جان گره نخورده است معلوم نیست انسان را عاقبت به خیر کند. علم با رسیدن به قلب تبدیل به ایمان می شود. بنابراین تحصیل ایمان امری ضروری برای انسان مؤمن است<ref>شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص106</ref>


==تقویت ایمان با عمل صالح==
بعد از بیان تفاوت علم و ایمان و بیان ضروری بودن تحصیل ایمان این سوال پاسخ داده می شود که ایمان چگونه حاصل شده و راه تقویت آن چیست؟ خداوند در آیه دهم سوره فاطر می فرماید:{{قرآن|إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ ۚ|ترجمه=حقایق پاک [چون عقاید و اندیشه های صحیح] به سوی او بالا می رود و عمل شایسته آن را بالا می برد.|}} [[علامه طباطبایی]] ذیل این آیه  توضیحی پیرامون رابطه اعتقاد حق که می توان از آن تعبیر به ایمان کرد و عمل صالح بیان می کنند. بر اساس توضیح ایشان عمل صالحِ خالص موجب راسخ شدن ایمان و اعتقاد حق می گردد<ref>طباطبایی، المیزان، 1375ق، ج17، ص23</ref>.
==منابع==
==منابع==
{{پانویس|۲}}
{{پانویس|۲}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۶ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۲۱

ضرورت رشد دادن ایمان

سؤال

آیا تلاش برای رشد و تقویت ایمان برای انسان ضروری است؟

علمی که از طریق درس خواندن و کتاب فراگرفته می شود، به تنهایی برای سعادت و عاقبت به خیری کافی نیست. برای تحقق این امر لازم است تا به علوم فراگرفته شده جامه عمل پوشاند. با عمل کردن به علم، خداوند آن را به قلب انسان می رساند و با جان او گره می زند. در نتیجه زوال آن سخت تر شده و احتمال انتقال آن به عالم پس از مرگ بیشتر خواهد بود.

تفاوت ایمان و علم

مراد از علم در این مقاله ادراکاتی است که از طریق درس خواندن در حوزه و دانشگاه و محافل علمی دیگر کسب می شود. علم آن چیزی است که برای انسان تصور و تصدیق ذهنی را به همراه دارد. اما مراد از ایمان نوری است که وارد قلب می شود. ایمان آن ادراکی است در حیطه تصور و تصدیق ذهنی نیست بلکه از جنس نور بوده و با جان و دل مؤمن گره می خورد[۱].

ضرورت تحصیل ایمان

انسان مؤمن برای سعادت و عاقبت به خیری لازم است تا علوم دینی فراگرفته شده را به قلب خود برساند و به جان خود گره بزند. انسان در این صورت می تواند این علوم و معارف را به همراه خود به عالم پس از مرگ منتقل کند. علم حتی اگر علم توحید باشد تا زمانی که با دل و جان گره نخورده است معلوم نیست انسان را عاقبت به خیر کند. علم با رسیدن به قلب تبدیل به ایمان می شود. بنابراین تحصیل ایمان امری ضروری برای انسان مؤمن است[۲]

تقویت ایمان با عمل صالح

بعد از بیان تفاوت علم و ایمان و بیان ضروری بودن تحصیل ایمان این سوال پاسخ داده می شود که ایمان چگونه حاصل شده و راه تقویت آن چیست؟ خداوند در آیه دهم سوره فاطر می فرماید:﴿إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ ۚ؛ حقایق پاک [چون عقاید و اندیشه های صحیح] به سوی او بالا می رود و عمل شایسته آن را بالا می برد. علامه طباطبایی ذیل این آیه توضیحی پیرامون رابطه اعتقاد حق که می توان از آن تعبیر به ایمان کرد و عمل صالح بیان می کنند. بر اساس توضیح ایشان عمل صالحِ خالص موجب راسخ شدن ایمان و اعتقاد حق می گردد[۳].

منابع

  1. امام خمینی، شرح چهل حدیث، ص42
  2. شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص106
  3. طباطبایی، المیزان، 1375ق، ج17، ص23